2020. október 16., péntek

Újdonságok limfóma kezelésben

A  nagyvilágban, a koronavírus pandémia ellenére, zajlanak az események más betegségek kezelésében is. Hála az égnek nem feledkeznek el HL (Hodgkin-limfóma) betegekről sem. A héten az amerikai FDA (Food and Drug Administration - Élelmiszer és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal) kiterjesztette az egyik gyógyszer alkalmazási körét a cHL-ben (classical Hodgkin lymphoma - klasszikus Hodgkin limfómában) alkalmazott terápiáknál, azokra a páciensek körére, akik visszaeső betegek. A gyógyszer nevezetesen a Keytruda, amit többen Pembrolizumab néven ismernek, ami szintén monoklonális antitest, mint a Nivolumab.

Mindkettő törzskönyvezett gyógyszer az Európai Unióban is, igaz kis hazánkban a Nivolumab csak NEAK jóváhagyással kapható, a másikról azt hiszem ugyanezt még csak el sem mondhatjuk. Azt azonban én sem tudom megmondani, hogy pontosan milyen feltételeknek kell megfelelni ahhoz, hogy ezeket számunkra jóváhagyják, erről nem találni semmit az interneten.

https://www.fda.gov/drugs/drug-approvals-and-databases

Már magyarul is kaphatunk információt ezekről a gyógyszerekről a www.hazipatika.com oldalán, ahol beírjuk a keresőbe hogy OPDIVO vagy KEYTRUDA szavakat. A fogyasztói áron ne lepődjünk meg, ez ennyibe kerül, sajnos. Micsoda mázlim volt, hogy 5 éven át tagja voltam annak a kísérletnek, ami alapján az OPDIVO-t engedélyezték és így ingyen kaptam a szert hosszú éveken keresztül, cserébe szerződésen alapuló megegyezés volt közöttünk: biztosítottam a testem és a limfómát.

A másik újdonság, amiről a napokban olvastam, hogy klasszikus HL-ben is dolgoznak, tesztelnek CAR-T terápia fejlesztésén.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32701411/

https://ascopubs.org/doi/abs/10.1200/JCO.20.01342

Magáról a módszerről itt lehet olvasni:

http://daganatok.hu/limfoma/uj-CAR-T-kezeles-sulyos-mellekhatasok-nelkul

https://klinikaionkologia.hu/genterapiaval-modositott-t-sejtek-a-daganatos-betegek-kezeleseben/

Szerintem ez mind csupa-csupa jó hír, hogy már ilyen lehetőségek vannak a kezelések tekintetében, igaz jó pár évnek el kell telnie ahhoz, hogy ezek itthon is elérhetőek legyenek. Addig meg marad a kitartás és a reménykedés. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése