2019. február 19., kedd

Nivolumab (Opdivo) eredményessége visszaeső / ellenálló klasszikus Hodgkin-limfómában

Van egy weboldal, aminek a híreire mindig kíváncsi vagyok, ahol érdekes és aktuális dolgokat olvasok a cikkeikből. Nincs benne semmi titok, ez nem más mint a https://lymphomanewstoday.com/. A napokban jelent meg egy friss publikáció, amiben a gyógyszeremről írnak: opdivo-effective-relapsed-refractory-classical-hodgkins-lymphoma/ 

Saját bőrömön tapasztalni a kezelés hatásosságát, az felemelő érzés, főleg 4 évvel az első infúzió után - ennek ellenére kíváncsi vagyok az eredmények elemzésére. 

A cikk hatásos mondattal kezdődik: "immun-ellenőrzőpont-gátló Opdivo (Nivolumab) hatékonyabbnak tűnik visszaeső / ellenálló klasszikus Hodgkin-limfómában más terápiáknál, egy nemrégiben publikált tanulmány szerint. A klasszikus Hodgkin-limfómát rendszerint kemoterápiával és /vagy sugárterápiával kezelik. Bár ezek a kezelések hatékonyak a betegeknél, a recidiváló (kiújuló) betegség vagy ezen kezelésekkel szemben rezisztens rákos sejtek továbbra is jelentős problémát jelentenek az orvosok számára. Immunterápia magába foglalja a szervezet természetes képességének fokozását a tumorsejtek elpusztítására, és a közelmúltban elért fejlődések számos ráktípusban ígéretesek."

.... aztán magyarázzák a PD-1 gátló gyógyszerek működését....

"Ebben a tanulmányban 560 beteg adatait vizsgálták és értékelték, hogy mennyire hatékony az Opdivo-val kezelt klasszikus Hodgkin-limfómás betegeknél. A legtöbb beteget kéthetente 3mg / kg Opdivoval kezelték, bár a vizsgálatok között eltérések voltak (például én is, aki másfél évig háromhetente kaptam az infúziókat). Ezek közül a betegek közül 68% reagált valamilyen minőségben, 16,8% pedig teljes remissziót kapott. A specifikus arányok a tanulmányoktól függően eltérőek voltak, de az általános reagálás mind a 7 tanulmányban több mint 50% volt. 

A jelenlegi szisztematikus felülvizsgálat és a metaanalízis eredményei azt mutatják, hogy a Nivolumab hatékony kezelés a visszaeső vagy ellenáló klasszikus Hodgkin-limfómában - írják a kutatók. 

A kezelés gyakori mellékhatásai közé tartozik a fáradtság, hasmenés, kiütés és reakció az injekciók beadásának helyén (? - ezt én magam sem értem, mi lehet). A kutatók szerint azonban a Nivolumab káros hatásai szabályozhatók és jó biztonsági profillal rendelkeznek. 

Bár ez a felülvizsgálat azt mondja, hogy az Opdivo hatékony kezelés lehet a visszaeső / ellenálló Hodgkin-limfóma betegek számára, ez messze van a csodaszertől: a betegek 45%-a tapasztal valamilyen kezelési elégtelenséget és / vagy a betegség súlyosbodását 3 évvel a kezelés után. A prognózis különösen rossz azoknál, akiknél saját őssejtes transzplantációval kezelték a nem reagáló betegséget. 

A kutatók megjegyzik, még több kutatásra van szükség: 7 tanulmány messze van attól a bizonyítékok halmazától, amelyekre szükség lesz ahhoz, hogy valóban megértsük, melyik betegek reagálnak legjobban vagy nem-reagálnak egy adott kezelésre. Természetesen ehhez újabb metaanalízist javasolnak elvégezni néhány év múlva, amikor remélhetőleg több adat áll majd a rendelkezésükre."

Addig meg nincs más dolgom, mint kitartani :) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése