Sok olyan recept van szülőfalumból, amiket a dédnagymamáim és nagymamáim remekül tudtak elkészíteni! Vityu mamám sajtos pogácsájára emlékszem gyerekkoromból, Kisnanya kispatkójára, Éva nagyanyám bejglijére és Terka nagyanyám rétesére, kisrózsájára.
A kisrózsa egy jellegzetesen boldogi sütemény, nekünk az esküvőnkre sütöttek ilyet, a vendégváráshoz. Ezt próbáltuk meg Anyukámmal megsütni még november elején, Ő már tapasztalt ebben, én nem annyira...
A faluban készítenek hozzá formát, íme, ez a hatszirmú változat (nekem speciel hétszirmú van!)
A receptet is idepötyögöm, hátha...
8 dl tejföl
1 sütőpor
4 tojás
sárgája
1,5 dkg
élesztő
1 tojás
nagyságú zsír
1 kg liszt
2 ek cukor
pici só
késhegynyi
szódabikarbóna
olaj/ zsír a sütéshez
a tojásfehérjét félretesszük, összeragasztani a „virágokat”
Egy kis adag langyos tejfölbe belemorzsoljuk az élesztőt (pici
cukorral), hagyjuk feléledni. A liszthez hozzáadjuk a sütőport,
szódabikarbónát, cukrot, sót, a tojások sárgáját, a többi tejfölt,
szobahőmérsékletű zsírt, és tésztát gyúrunk belőle, amit alaposan kidolgozunk.
Gyenge, de nem ragadós, fánkszerű tésztát kell kapni! Lisztezett gyúrótáblán
cipót formázunk, amit egy rövid ideig pihentetünk (max. fél óra), különben
túlságosan megkel. Közben kis fazékba öntjük az étolajat, beletesszük a zsírt
is, és felforrósítjuk.
A tésztát kisujjnyi vastagra kinyújtjuk, és rózsa formájú szaggatóval
kiszúrjuk.
A megmaradt tojásfehérjébe belemártjuk az egyik ujjunkat, és a rózsa
közepébe lyukat nyomunk. Ráhelyezünk még egy kiszaggatott formát (képen látható
módon), és tojásfehérjés kézzel középen összenyomjuk a kettőt. A fehérje
összeragasztja a tésztákat.
Forró zsiradékban kisütjük. Villára felszúrunk egy parafa dugót, és
azzal lenyomva tartjuk a rózsák közepét, hogy ott mélyedés maradjon. Sütés
közben átforgatjuk, hogy mindkét oldala szép piros legyen. Ne sokat süssünk egyszerre!
Tálcára szedjük. Amikor az összes kisült, lekvárt teszünk a közepükbe,
és gazdagon megszórjuk porcukorral.
Az utolsó mozzanat pedig, hogy jóízűen megesszük!
Nagyon örültem ennek az eredeti receptnek, ki is szeretném próbálni! meg tudná esetleg adni a forma készítőjének az elérhetőségét? Nagyon köszönöm előre is!
VálaszTörlésHatvani Tünde
hatvanit73@gmail.com
Kedves Tünde,
TörlésNagyon örülök, hogy tetszik! Megkérdezem Édesanyámat a forma készítőjének elérhetőségéról, e-mailben jelentkezni fogok!
Üdvözlettel,
Regina
Kedves Regina!
VálaszTörlésTegnap megsütöttük a nagyrózsát!!! Gyönyörű lett és mindemellett ellenállhatatlanul finom!!!
Köszönöm a segítséget, a következő a kisrózsa lesz, amit kipróbálunk!
Kedves Tündi, nagyon örülök, hogy jól sikerült :-)
Törlés