2013. december 9., hétfő

Boldogi kisrózsa

Sok olyan recept van szülőfalumból, amiket a dédnagymamáim és nagymamáim remekül tudtak elkészíteni! Vityu mamám sajtos pogácsájára emlékszem gyerekkoromból, Kisnanya kispatkójára, Éva nagyanyám bejglijére és Terka nagyanyám rétesére, kisrózsájára.

A kisrózsa egy jellegzetesen boldogi sütemény, nekünk az esküvőnkre sütöttek ilyet, a vendégváráshoz. Ezt próbáltuk meg Anyukámmal megsütni még november elején, Ő már tapasztalt ebben, én nem annyira...


A faluban készítenek hozzá formát, íme, ez a hatszirmú változat (nekem speciel hétszirmú van!)


A receptet is idepötyögöm, hátha...

8 dl tejföl
1 sütőpor
4 tojás sárgája
1,5 dkg élesztő
1 tojás nagyságú zsír
1 kg liszt
2 ek cukor
pici só
késhegynyi szódabikarbóna
olaj/ zsír a sütéshez
a tojásfehérjét félretesszük, összeragasztani a „virágokat”

Egy kis adag langyos tejfölbe belemorzsoljuk az élesztőt (pici cukorral), hagyjuk feléledni. A liszthez hozzáadjuk a sütőport, szódabikarbónát, cukrot, sót, a tojások sárgáját, a többi tejfölt, szobahőmérsékletű zsírt, és tésztát gyúrunk belőle, amit alaposan kidolgozunk. Gyenge, de nem ragadós, fánkszerű tésztát kell kapni! Lisztezett gyúrótáblán cipót formázunk, amit egy rövid ideig pihentetünk (max. fél óra), különben túlságosan megkel. Közben kis fazékba öntjük az étolajat, beletesszük a zsírt is, és felforrósítjuk.

A tésztát kisujjnyi vastagra kinyújtjuk, és rózsa formájú szaggatóval kiszúrjuk.

A megmaradt tojásfehérjébe belemártjuk az egyik ujjunkat, és a rózsa közepébe lyukat nyomunk. Ráhelyezünk még egy kiszaggatott formát (képen látható módon), és tojásfehérjés kézzel középen összenyomjuk a kettőt. A fehérje összeragasztja a tésztákat.


Forró zsiradékban kisütjük. Villára felszúrunk egy parafa dugót, és azzal lenyomva tartjuk a rózsák közepét, hogy ott mélyedés maradjon. Sütés közben átforgatjuk, hogy mindkét oldala szép piros legyen.  Ne sokat süssünk egyszerre!


Tálcára szedjük. Amikor az összes kisült, lekvárt teszünk a közepükbe, és gazdagon megszórjuk porcukorral.

Az utolsó mozzanat pedig, hogy jóízűen megesszük!

4 megjegyzés:

  1. Nagyon örültem ennek az eredeti receptnek, ki is szeretném próbálni! meg tudná esetleg adni a forma készítőjének az elérhetőségét? Nagyon köszönöm előre is!
    Hatvani Tünde
    hatvanit73@gmail.com

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Tünde,

      Nagyon örülök, hogy tetszik! Megkérdezem Édesanyámat a forma készítőjének elérhetőségéról, e-mailben jelentkezni fogok!

      Üdvözlettel,
      Regina

      Törlés
  2. Kedves Regina!
    Tegnap megsütöttük a nagyrózsát!!! Gyönyörű lett és mindemellett ellenállhatatlanul finom!!!
    Köszönöm a segítséget, a következő a kisrózsa lesz, amit kipróbálunk!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Tündi, nagyon örülök, hogy jól sikerült :-)

      Törlés