2018. október 29., hétfő

Októberi tavasz

Az elmúlt hetekben kegyes volt hozzánk a természet. Nálunk tegnap 22 fokot mutatott a hőmérő higanyszála, igaz az este eleredt az eső - amire viszont tényleg nagy szüksége van a földnek. Délután már elég hamar sötétedett az óraátállításnak köszönhetően, így a sétából már erős szürkületben értünk haza. Valamelyik nap hallottam az egyik rádióban, hogy egy amerikai javasolta anno a franciáknak, hogy kevesebb gyertyát fognak felhasználni, ha igazítják életüket és az órájukat a napfelkeltéhez a nyári időszakban. a_nyari_idoszamitas_rovid_tortenete Személy szerint nagyon örültem annak a kezdeményezésnek, hogy eltöröljék ezt az ide-oda állítást, viszont azt is tudom, hogy amíg Németországban nyáron este fél 11-kor még világos van Kölnben, addig nálunk már régen besötétedett. Nagy az eltérés egy időzónán belül. Olvastam mindenféle cikket arról, hogy Magyarország mivel járna jobban? A nyári időszámítással? Vagy a télivel? Vagy ha átlépne egy másik időzónába? Vagy alkalmazkodnánk a mediterrán országok életviteléhez, déli szieszta alkalmazásával? oraatallitas-ekkor-lesz-napfelkelte-es-napnyugta-az-uj-rendszerben.296352.html Ezt még egyenlőre nem tudjuk meg, mert állítólag csak 2021-ben törölnék el az óraátállítást az EU-ban.

Kertemben a kellemes idő hatására még mindig virágzik és pirosodik a paradicsom, és a nyáron ültetett rózsa is magához tért! Úgy vagyok vele, hogy amíg nem érkezik meg a fagy, addig a paradicsom marad a helyén, utána pedig állítólag a kocsányon hagyott zöld paradicsom a kamrába felakasztva szépen, lassan beérik:





Az elmúlt hetekben megjelent az is a hazai sajtóban, hogy 29 új gyógyszerkészítményt fogadtak be a tb-támogatott gyógyszerek körébe, de a magyar betegeknek egyenlőre még várniuk kell, hogy elérhetővé váljanak számukra a közbeszerzési eljárások miatt. Ez egy nagyon szuper hír, végre valami történt újra a legutóbbi, 2016-os gyógyszerbefogadás óta! Azonban jó lenne, ha valamit lépnének már a bürokrácia útvesztőinek egyszerűsítése kapcsán, hogy ne tartson ennyi ideig, hogy kis hazánkban bejusson valami a tb-támogatott gyógyszerek körébe és az elérhető legyen azonnal a betegek számára. A hír itt olvasható többek között: Új gyógyszerkészítmények befogadása nagyon szorítok, hogy a Nivolumab (hivatalos nevén Opdivo) mihamarabb bekerüljön a Hodgkin-limfómában adható gyógyszerek körébe.

Bejegyzésemet egy balatoni naplemente képével zárom. Igaz, van kb. ötezer ilyen fotóm, de szerintem nincs két egyforma közöttük :) megunhatatlan!


Holnap este utazom Kölnbe, hogy szerdán megismertessék velem a legutóbbi MRI vizsgálatok eredményét. Rettenetesen izgulok!

1 megjegyzés: