2020. január 9., csütörtök

Fertőzések elkerülése

Pár napja jelent meg egy jó kis cikk, amit mindenkinek ajánlok a figyelmébe: fertozesek-elkerulese-daganatellenes-kezelesek-idejen , ugyanis döbbentem tapasztalom azt, hogy az orvos előtt várakozó emberek jó nagy százaléka magasról tesz arra, hogy betegen ül oda a többiek közé.
 
Az elmúlt pár hétben többször várakoztam hol kezelésre, hol vérvételre és volt, hogy egy hölgy a fülem hallatára "hencegett" azzal, hogy hány fokos láza van éppen és mindezek mellé vadul köhögött és fújta az orrát. Nem tudom, hogy Ő maga is betegtárs volt vagy beteget kísérő... de tökmindegy. Maszk nem volt rajta, pedig lehet kapni a patikában. Lehet, hogy cikinek tartja felvenni? Vagy egyszerűen csak nem tudja, hogy egy Onkológián a társai nem málnaszörpöt kapnak az infúzióban? Amit erősen kétlek, mert az orvosaink és a nővérek mindannyian igyekeznek felvilágosítani mindenkit a kezelésről és az utána várható vérképet érintő változásokról.
 
A saját környezetemben is előfordult már, hogy nem szólnak, csak amikor már ott vagyunk valahol fél órája, hogy jaj bocsi, ma reggel egy bárányhimlős kisfiút látogattunk meg, de nem mentünk hozzá közel.. meg a "nem adok puszit, mert beteg vagyok" kezdetű mondatok. Szerintem senki sem fog megsértődni, ha ELŐRE megkérdezzük a kezelés alatt álló ismerősünket (főleg ha az családtag vagy barát, hiszen az már egy jóval közelebbi kapcsolatot tételez fel), hogy te figyu… ez meg ez van... tudom, hogy kezelésen voltál... okozhat ez neked gondot?
 
Úgy gondolom, hogy egy minimális figyelemmel nagyon sokat lehetne tenni a fertőzések elkerülése érdekében. Mindig van a táskámban egy kicsi kézfertőtlenítő gél, fertőtlenítő kendő, szájmaszk. Nem hiszem, hogy túlgondolnám ezt a dolgot, de sok helyzetből hozott már ki fertőzésmentesen ez a minimális készlet.
 
Figyeljünk egymásra, de főleg önmagunkra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése