2013. augusztus 28., szerda

Terményáldásra

Családunk legfiatalabb tagja már kész hölgy, de azért még rá lehet venni arra, hogy magára öltse szülőfalunk palóc népviseletét. Boldogon a hétvégén Paprika fesztivált tartottak, a dolgos kezek ünnepét - erre a jeles eseményre került elő a féltve őrzött ruhanemű.


A képen fodros, fehér lyukhímzéses, keményített kendő, alatta kék selyem pruszlik arany, piros szalagokkal kivarrva, sárga farkasfoggal díszítve. Legalul fehér vászon féling. Szoknyája egy alsószoknyából, kacskaringós szoknyából és piros rózsás (hímzett, ráncolt) szoknyából áll. A szoknya elé kötényt, úgynevezett szakácsot kötnek, ez esetben zöld csipke szegélyűt. A színeknek természetesen jelentősége van, életkoronként-eseményenként eltérő. A nyakon lévő galárist (gyöngysort) hímzett pántlikák kötik össze.
A menyasszonyi viseletben szintén megtalálható a fehér lyukhímzéses kendő. A fejen virágkoszorú, a szoknya szintén fehér (kötény nélkül), és az elmaradhatatlan "szárnyszerű" ingujj, amit a könyök fölött rögzítenek és a keményítésnek köszönhetően megmarad ilyen formában.

A menyasszony és komasszonya (aki ünnepi viseletben van és a szoknya felett szállikát visel):


Ha jól emlékszem, ez pedig a sátoros menyecske viselet, hímzett kendővel a vállon:


A képek családi képtárunk becses öröksége, hugom jóvoltából most már digitalizált verzióban is elmentve az utókornak. Drága nagymamáink szerepelnek rajtuk.

Még egy kép, amin a generációk különböző női viselete jól látszik (nagymamám esküvőjéről): dédimama sötét fejkendőt és szállikát visel, míg lánya és menye az első sorban világos szállikát.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése